Aja's followers :)

Sunday, February 6, 2011

pantang menipu.

okay. entri ni khas untuk bagi sesiapa yang suka menipu yang teruk-teruk.
okay lah. 
teruk-teruk maksud aku, yang menipu ibu bapa sendiri.
okay lah. aku x kisah kalau menipu untuk kebaikan sendiri.
kadang-kadang tu, aku menipu jugak.
untuk kebebasan aku.
masa zaman yang nak kebebasan, masa diri ni bus pun x boleh naik.
terpaksa la tipu kan sebab nak follow kawan-kawan keluar.
*wink* ;p
okay. yang aku geram tu, kalau menipu untuk kebebasan yang lama.
bukannya apa, jadi apa-apa orang x tahu weh.
korang jangan buat pasal.
mak bapak ingat kita ke mana, belajar and so on.
tapi kita ke lain? manis ke tu?
kalau ke lain buat sehari x pe, tapi ni berhari-hari.
contoh bagi budak-budak yang belajar di luar ni la.
contohnya pelajar IPTA dan IPTS.
di sini, bukannya apa, korang yang pernah menipu, x takut ke?
kalau-kalau jadi pape dekat luar tanpa mak bapak tahu?
bahaya kan. aku x pernah lagi la menipu untuk kebebasan yang lama.
kebebasan yang lama bermaksud, macam mana ek?
okay. simple dan mudah nak faham.
kebebasan yang lama means, contoh la kan.
*aku nak ke Melaka, dalam beberapa hari. dan kemudian, aku cakap dengan parents,
"kakak nak pi Melaka rumah kawan ada buat assignments yang sangat bertimbun, maybe berhari-hari"
tapi yang benar-benar nya ialah, aku ke rumah boyfriend aku. dan memakai ayat nak belajar.
itu sekadar CONTOH
:) 
aku belum buat dan tidak akan buat macam tu, insyaALLAH. 
:)
aminnnnnnnn....
okay, contoh cerita yang aku maksudkan tadi, guna alasan belajar.
berkat kah ILMU yang aku pelajari?
ALLAH pun x redha aku kalau aku pakai alasan yang macam tu.
tipu mak abah lagi, dosa lagi bertambah la kan.
dengan pi rumah boyfriend lagi.
Alhamdulillah la, aku x pernah jejak lagi ke rumah boyfriend aku.
:)
bukan masa lagi, dan memang x manis la kan kalau pergi sana.
baik lelaki datang rumah compared kalau perempuan ke rumah lelaki.
memang totally out kot, langsung x manis.
kalau boleh, x payah la kan tidur-tidur.
emergency case x pe la kan.
boleh diterima lagi.
so, aku bukan nak berlagak baik.
cuma ini hanya pendapat aku.
dan pantang menipu-nipu ni.
dan geramnya guna alasan lain.
bukan aku x pernah menipu tapi pada-pada la kan.
ni menipu tahap serius ni.
:)
*apapun, belajarlah dari kesilapan.
or.
learn from mistakes.
s e k i a n.

lots of love- Aja Radzi.

p/s : maaf kalau ada yang terasa, kalau siapa makan cili, dia terasalah pedasnya. :)
apapun yang baik datang dari ALLAH, yang buruk datang dari kita sendiri. syukran!
wassalam.

7 comments:

aliajustea said...

betul tu aja ! agree wif u..

Farah Inaz said...

betul! kakak setuju sgt :) jgn sesekali membelakangkan ibu bapa kita

Hasnah Abdullah said...

"tapi yang benar-benar nya ialah, aku ke rumah boyfriend aku." ngiahaha~

betul la apa yg aja tulis~

lama tak lawat sini~byk berubah.hehe~

LILLUVZ said...

kakak pun setuju.. =)

Anonymous said...

alia : sokong aja kan syg? haha. sebagai nasihat bersama. kalau niat nak jalan2 dgn kawan2, x apa. jgn la tipu, bgtau la yg benar. :)

kakak : ye, betul! :) insyaALLAH, aja x nak buat lagi mcm tu, dulu masa form 2 tipu, tp x g umah boypren, g keluar MALL. hee~ now dah tidak lagi. :) budak baik sikit, ;p *baik ke?* :D

hasnah syg : hee~betul kan kan? apa kata yang benar-benar tu, kita benarkan mak bapak kita tahu hal sebenar. haha. ;p mak abah aja akan tahu yang benar2 kalau aja nak ke rumah yg tercinta. :D x nak tipu2 dah. ;)

kakak farah : kakak setuju?! yeahhhhh~ <3 you..

Anonymous said...

HEHE, tapi kan aja. what goes around, comes around. ingat tu taww.

~THE ONE WHO LOVES ME FOR WHO I AM~ :) said...

iye, KARMA. :)
tetapi, doa menghindari semua tu.
mari kita ihat siapa yg kena.
:)
i know who are you anon yg sedikit dengki.
:)
terima kasih.