Aja's followers :)

Thursday, September 15, 2011

Adat Dunia

Assalamualaikum wbt. Entri kali ni bertajukkan adat dunia. Awat tajuk tu lagutu? HAHA! =.= Actually, aku saja nak update pasal ni. Oleh kerana memang tajuk ni amat popular sikit. Jadi aku cuba menaip sependek yang boleh. Apa yang adat dunia nya?

Adat di dunia bila orang memandang harta dan pelajaran dalam apapun jua. Tak kata orang, kadang-kadang kita pun sama. Kita tak pikiaq yang hati-budi lebih utama dan penting dalam hal ni. Semua nak kena pandang harta dan pelajaran dulu, baru orang pandang tinggi. Hello! I tell you naa! Kalau kau pandai sekali pun tapi hati-budi kau, perangai kau ZERO x boleh jugak okay! Nak pandang hebat-hebat saja, tapi apapun tadak. Aku pun x faham kenapa macam tu. Hmmm. Apapun, susah bagi orang sekarang nak terima yang papa-kedana, x dak harta, x dak ilmu sedangkan diri dia superb baik! Tak kata orang. Kadang-kadang diri sendiri pun fikir jugak kan. Tapi bila diam sejenak, kalau la ada orang yang macam tu. Kalau rasa nak terima, boleh saja. Asalkan kita fikirkan, adakah kita mampu untuk membantunya secara tidak langsung dalam apa pun jua keadaan sekalipun! Kan? So, sure bahagia bila dapat lelaki yang baik ni. Kalau mewah duit, tapi perangai pun x okay, x guna jgk kan! So, moral nya ialah ;

"Silalah memenuhi kuota untuk menjadi lelaki yang baik ya, dan insyaAllah anda akan dapat yang sebegitu jugak. Dan ingat! Hidup di dunia banyak keasyikannya. Kau mewah, kau banyak duit sekalipun, pokok pangkalnya kau nak pergi mengadap Ilahi nanti berkain putih jugak. Tanpa bawak satu apapun dari dunia menuju ke sana."

Okaylah. Selamat beramal! Ini tiada kena mengena dengan yang hidup atau yang mati. Wallahhua'lam.

No comments: